zaterdag 31 januari 2009

Bloemen zoals je ze graag ziet.

In de 19e eeuw wordt het bloemstilleven meestal door schilders beoefend naast nog andere onderwerpen. Een goed voorbeeld daarvan is Vincent van Gogh met zijn Zonnebloemen. Vaak worden bloemstillevens gebruikt om een stilistische verworvenheid van de schilder tot uitdrukking te brengen. Zo heb je expressionistische, kubistische, realistische en symbolistische bloemstillevens. Het bloemstilleven wordt dan gebruikt door de schilder om te laten zien hoe je de dingen in de wereld ook kunt zien.

De bloemstillevens uit Nederland bleven steeds weer schilders beïnvloeden waaronder: Monet, Renoir, Matisse, Dali, Picasso, ze zijn allemaal in het Louvre in Parijs gaan kijken om zich te vergapen aan de enorme virtuositeit van de (bloem)stillevens die destijds in ons land zijn gemaakt.

Het is leuk en bovendien interessant om je zelf een grote vrijheid in ontwerp, schilderstijl en penseelvoering te permiteren. In het atelier staat een bloemstilleven met tulpen, dus schilder in deze les de tulpen zoals je ze graag ziet!








zondag 18 januari 2009

"De helden van het circus".


De helden van het circus.

Het op spektakel gebaseerde vermaak dat het circus biedt en de verfijnde waardering van de moderne kunst, lijken op het eerste gezicht niet veel gemeen te hebben. Toch was er vanaf het eind van de 19e eeuw een groep kunstenaars die het 'circus' tot het onderwerp van hun werk maakte. Zij voelden zich verwant met de 'kunstenmakers' vanwege de levensstijl, die een bohémien karakter had.
Door circusartiesten in hun armoedige nomadenbestaan af te beelden identificeerden schilders zoals Picasso, Chagall en Léger zich met hen.
Bovendien leenden de tenten en uitdossingen van de artiesten zich uitstekend voor een kleurrijke palet. Later zagen de schilders het circusoptreden eerder als een symbool voor het leven. De oppervlakkigheid en het gevaar zijn dan metaforen geworden voor de moderne wereld. 'De helden van het circus' gaven in 2006 de 1e Nederlandse tentoonstelling rond dit thema in het Teylers Museum in Haarlem.

Schilderijen, tekeningen en prenten van onder anderen Henri de Toulouse-Lautrec, Fernand Léger, Georges Rouault, Pablo Picasso, Gino Severini, Marc Chagall, Paul Klee, Isaac Israels, Kees Maks, Charley Toorop, Pyke Koch en Karel Appel lieten zien hoe bekende kunstenaars hun inspiratie putten uit het circus.

De schilderijen brengen de kleurrijke sfeer van het circus tot leven en laten tegelijkertijd de fascinatie zien voor een betoverende wereld.





zondag 4 januari 2009

"Koning Winter" regeert!

Het "Nieuwe Jaar" heeft nog maar net zijn intrede gedaan of "Koning Winter" regeert. IJspret en schaatsplezier zijn in de media de plaatjes van de dag, dus aanleiding om de vrieskou, sneeuw en ijs ook in onze eerste schilderopdracht te gebruiken.


Skaters_Max Beckmann


winterlandschap met boerderijen_Jan Altink



Passanten_Bobette van Gelder


Landschap bij Grenoble_Johan Barthold Jongkind


De gele koe_Henk Melgers


The Magpie 1869_Claude Monet
Claude Monet schilderde dit prachtige winterlandschap met the Magpie(spreek uit als mekpaai). Deze brutale Ekster domineert in het schilderij. Maar weet je ook dat hij prachtig fluit?