zaterdag 15 november 2008

De burgers van Calais_Auguste Rodin








De Burgers van Calais.

Het kunstwerk beeldt op treffende wijze een fase uit de honderdjarige oorlog uit. Calais werd in 1347 door het al acht maanden durende beleg gedwongen tot overgave wegens de grote hongersnood in de stad. Zes vooraanstaande burgers hadden het plan opgevat hun leven te schenken aan de Engelse koning in ruil voor het sparen van de stad. Met niets anders gekleed dan een hemd en met de strop reeds rond hun nek trokken ze naar Eduard III om hem de sleutel van de stad te bezorgen. Ontroerd door de zelfopoffering van de mannen wierp Eduards vrouw Filippa van Henegouwen zich aan de voeten van haar man en smeekte hem hun leven te sparen, wat dan ook gebeurde.






Geschiedenis.

Hoewel nog volop worstelend met de onoverkomelijke moeilijkheden bij de constructie van zijn Porte de l'Enfer (poort van de hel), werkt de Franse beeldhouwer Auguste Rodin van 1886 tot 1888 aan een nieuwe openbare opdracht van het stadsbestuur van Calais. Het wordt Les bourgeois de Calais en de opdracht luidt: De herinnering aan een heldhaftige actie vereeuwigen.
Rodin neemt hierbij de gelegenheid te baat om het aan te knopen met de wereld van de Middeleeuwen, die hem erg fascineert. Geïnspireerd door de Chroniques van Froissart, groepeert de meester de zes burgers, blootsvoets en in lompen, als incarnatie van het menselijke lijden, waarbij hij uitdrukking en anatomie van elk analyseert in functie van hun leeftijd en hun karakter. De suggestieve kracht, die van de groep uitgaat, is overweldigend. Het beeld is geheel in het brons.
In tegenstelling tot de huidige presentatie, was het oorspronkelijk Rodins bedoeling zijn schepping te plaatsen op een voetplaat van slechts 25 cm hoogte, zodat de burgers als het ware tussen de voetgangers op de markt zouden lopen.

We schilderen in deze les naar de wereldberoemde beeldengroep 'De Burgers van Calais' van Auguste Rodin. Iedereen kent zijn levensgrote 'Denker' - Le Penseur maar naar deze beeldengroep blijf je uren staan kijken. Probeer de uitdrukkingskracht van deze mannen van Calais vast te leggen met verf en penseel of met houtskool.

Geen opmerkingen: