donderdag 6 november 2008

Zelfportretten en portretten.


We besteden in deze les aandacht aan zelfportretten en portretten. Daarvoor neem ik je mee naar het van Gogh Museum waar je veel informatie over de kunstenaar krijgt. Geen kunstenaar heeft meer zelfportretten geschilderd dan Vincent van Gogh. Laat je inspireren door de eenvoud en het kleurgebruik van zijn portretten.
Maak kennis met zijn zelfportretten en portretten in de vaste collectie.


Op het hierboven schetsmatige zelfportret zijn de penseelstreken los naast elkaar gezet; ze raken elkaar nauwelijks. Door de lichte, zonnige kleuren en de breedgerande strohoed is vaak gedacht dat Van Gogh het in Arles schilderde. Hij maakte dit zelfportret echter in de winter van 1887 in Parijs, niet lang voordat hij naar het zonnige zuiden zou vertrekken.
Deze manier van tekenen en schilderen spreekt mij aan. Lekker los en spontaan!
Een zelfportret tekenen of schilderen moet een feestje worden. Het portretteren van (klein)kinderen en huisdieren is een fantastische uitdaging. Maak een schets, vereenvoudig de vormen, blijf veel oefenen en als het niet zo gaat als jij wilt, bedenk dat 'Rembrandt' niet meteen met 'de Nachtwacht' is begonnen. Kijk goed naar je onderwerp, tekenen is 95% observeren (heel goed kijken) en 5% tekenen.

Geen opmerkingen: