zondag 18 januari 2009

"De helden van het circus".


De helden van het circus.

Het op spektakel gebaseerde vermaak dat het circus biedt en de verfijnde waardering van de moderne kunst, lijken op het eerste gezicht niet veel gemeen te hebben. Toch was er vanaf het eind van de 19e eeuw een groep kunstenaars die het 'circus' tot het onderwerp van hun werk maakte. Zij voelden zich verwant met de 'kunstenmakers' vanwege de levensstijl, die een bohémien karakter had.
Door circusartiesten in hun armoedige nomadenbestaan af te beelden identificeerden schilders zoals Picasso, Chagall en Léger zich met hen.
Bovendien leenden de tenten en uitdossingen van de artiesten zich uitstekend voor een kleurrijke palet. Later zagen de schilders het circusoptreden eerder als een symbool voor het leven. De oppervlakkigheid en het gevaar zijn dan metaforen geworden voor de moderne wereld. 'De helden van het circus' gaven in 2006 de 1e Nederlandse tentoonstelling rond dit thema in het Teylers Museum in Haarlem.

Schilderijen, tekeningen en prenten van onder anderen Henri de Toulouse-Lautrec, Fernand Léger, Georges Rouault, Pablo Picasso, Gino Severini, Marc Chagall, Paul Klee, Isaac Israels, Kees Maks, Charley Toorop, Pyke Koch en Karel Appel lieten zien hoe bekende kunstenaars hun inspiratie putten uit het circus.

De schilderijen brengen de kleurrijke sfeer van het circus tot leven en laten tegelijkertijd de fascinatie zien voor een betoverende wereld.





Geen opmerkingen: