zaterdag 31 januari 2009

Bloemen zoals je ze graag ziet.

In de 19e eeuw wordt het bloemstilleven meestal door schilders beoefend naast nog andere onderwerpen. Een goed voorbeeld daarvan is Vincent van Gogh met zijn Zonnebloemen. Vaak worden bloemstillevens gebruikt om een stilistische verworvenheid van de schilder tot uitdrukking te brengen. Zo heb je expressionistische, kubistische, realistische en symbolistische bloemstillevens. Het bloemstilleven wordt dan gebruikt door de schilder om te laten zien hoe je de dingen in de wereld ook kunt zien.

De bloemstillevens uit Nederland bleven steeds weer schilders beïnvloeden waaronder: Monet, Renoir, Matisse, Dali, Picasso, ze zijn allemaal in het Louvre in Parijs gaan kijken om zich te vergapen aan de enorme virtuositeit van de (bloem)stillevens die destijds in ons land zijn gemaakt.

Het is leuk en bovendien interessant om je zelf een grote vrijheid in ontwerp, schilderstijl en penseelvoering te permiteren. In het atelier staat een bloemstilleven met tulpen, dus schilder in deze les de tulpen zoals je ze graag ziet!








Geen opmerkingen: